wattenschijfjes

Tegenwoordig zijn er van wegwerpproducten uit de badkamer veelal een herbuikbare en/of milieuvriendelijkere variant te vinden. Zo zijn er herbruikbare oorstokjes, een tandborstel gemaakt van bamboe, wat duurzamer en ecologischer is, of herbruikbare wattenschrijfjes.

Veel mensen kennen het en zullen het al eens gebruikt hebben: het wegwerpwattenschijfje. Een standaard schijfje is rond van vorm en is gemaakt van microvezels. Dit zijn katoenen microvezels die zijn samengeperst tot een schijfje. De wegwerpwattenschijfjes zitten in een plastieken verpakking met ongeveer 50 à 100 stuks. Een wegwerpwattenschijfje is wit van kleur en de textuur is zacht. Ideaal dus wanneer je fondation of mascara moet verwijderen van je huid. Jaarlijks gebruikt een mens gemiddeld 700 wegwerpwattenschijfjes. Het produceren van deze wegwerpwattenschijfjes vraagt water, grondstoffen en energie van onze planeet. De wegwerpwattenschijfjes zorgen daarenboven voor bergen afval. Ze zijn dus niet de meest ecologische keuze. Een beter keuze is de herbruikbare variant. Je bespaart niet alleen op water, grondstoffen en energie, je zorgt er tevens voor dat de afvalberg en hiermee je ecologische voetafdruk verkleind wordt. Alle beetjes om bij te dragen aan het milieu helpen, dus waarom niet?

wattenschijfjes

Een herbruikbaar wattenschijfje heeft dezelfde ronde vorm als zijn wegwerpvariant. Ze zijn vaak wel iets groter en hebben een beigeachtige kleur. Het herbruikbare schijfje is gemaakt van bamboe of katoen. Je kan dit wattenschijfje evenwel gebruiken om make-up te verwijderen of om je huid te reiningen. Maak ze nat met een beetje water of met een verzorginsproduct naar keuze en je kan eenvoudig make-up verwijderen of je huid reinigen. Na gebruik, kunnen ze in de wasmand. Een herbruikbaar schijfje kan samen met de was gewassen worden op 40 graden. Door hun kleine vorm, nemen ze weinig plaats in in je wasmachine. Na het wassen laat je ze aan de lucht drogen en dan zijn ze weer klaar voor gebruik. De herbruikbare wattenschijfjes zijn er in verschillende texturen. Je hebt een iets ruwere variant, die gemakkelijker waterproof make-up verwijderd of een zachtere variant, wat fijner is voor je ogen. Alles hangt af van hoe je het wil gebruiken. Je betaalt voor je eerste aankoop meer voor herbruikbare schijfjes dan voor wegwerpwattenschijfjes maar op lange termijn is de herbruikbare variant beter voor je portemonee en voor het milieu. Een win-win situatie dus.