Autobanden

Je autobanden moeten soms vervangen worden. Maar wanneer is dit precies en hoe kom je hier nu eigenlijk achter? Vaak wordt er tijdens een APK keuring Arnhem ook gekeken of de banden al een vervangen toe zijn of bij een controlebeurt in de garage. Als je het echter ook af en toe zelf wilt controleren, kun je hieronder lezen hoe je dat doet.

Robel

Loopvlak opmeten

Een autoband moeten worden vervangen als hij teveel versleten is. Dit is het geval als het loopvlak minder dan 1,6 mm diep is bij een zomerband. Wettelijk is deze regel gesteld. Als je met een autoband rijdt met een loopvlak dat minder diep is dan 1,6 mm, kun je hier dus een boete voor krijgen en je kentekenbewijs kan teven worden ingenomen.

Is het loopvlak van een van je banden (of meerdere banden) minder dan 1,6 mm diep. Dan is het dus ten zeerste aan te raden om de autoband(en) direct te vervangen. Zo voorkom je een eventuele boete en inbeslagname van je kentekenbewijs. Wil je dit zeker voor zijn? Vervang je banden als de diepte van het loopvlak minder dan 2 mm is. De meeste garages kiezen hier ook voor.

Autobanden

Leeftijd bepalen

Staat je auto vaak stil? Dan zul je wellicht denken dat je banden niet slijten en dus ook niet vervangen hoeven te worden. Het loopvlak ziet er na enkele jaren waarschijnlijk ook nog prima uit, als je echt weinig rijdt.

Echter klopt het niet dat je je banden niet hoeft te vervangen. Zelfs als je auto helemaal stilstaat moet je op den duur een keer je autobanden laten vervangen. Dit hoeft gelukkig niet elk jaar te gebeuren, eens per tien jaar is voldoende.