Daar sta je dan… je wilt je huis met domotica uitrusten maar je hebt geen idee welke domotica je moet kopen. Niet echt verwonderlijk aangezien er tegenwoordig heel wat systemen en heel wat merken op de markt zijn. Bovendien zijn deze systemen allemaal op een of andere manier uit te breiden wat het nog een stukje ingewikkelder maakt. Bij het kopen van domotica zijn er dan ook een paar standaard regeltjes die je in acht moet nemen en die je zullen helpen bij je keuze.

Hoe de juiste domotica kopen?

Zoals bij zovele zaken mag domotica kopen geen overhaaste beslissing zijn. Dit is zeker bij domotica een gouden waarheid. Breng al je behoeften duidelijk in kaart zodat je ook nog op latere momenten indien nodig je domoticasysteem kunt uitbreiden. Het klinkt logisch, maar het wordt toch vaak over het hoofd gezien.

Een tweede keuze die je moet maken, is kiezen voor een bekabeld of een draadloos systeem. Het zal je misschien verbazen maar bij het domotica kopen in een nieuwbouwwoning wordt nog vaak voor een bekabeld systeem gekozen. Bekabeling is nu eenmaal nog net iets stabieler en sneller dan een draadloos systeem. Wil je echter niet je ganse huis moeten openslijpen dan vormt een draadloos systeem jouw oplossing. Bekabelde domotica systemen kun je trouwens op latere datum vaak nog met draadloze componenten uitbreiden.

Kopen maar!

Tot slot is er de keuze tussen een gesloten en een open systeem. Bij een gesloten systeem ga je domotica kopen die enkel compatibel is voor componenten van 1 fabrikant of merk. Als er iets aan de domotica is dan weet je meteen waar naartoe. Maar interessante of leuke componenten van andere fabrikanten zal je dus nooit kunnen toevoegen. Bij een open systeem kies je niet voor een bepaald merk, maar kan je alle componenten die van hetzelfde protocol gebruikmaken, in jouw domoticasysteem opnemen.